Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

'Afişe göre filme giden insan çok'

Bir filme gitmeye nasıl karar veririz? Kimimiz ismine, hikayesine, yönetmenine ya da oyuncusuna göre, kimimiz ise afişine göre bir filme gitmeye karar veriyor. Sinema salonunun önünde ya da DVD'cide film seçerken dakikalarca afişlere bakılır, film incelenir. Bir filmin afişi, en az yapımın kendisi kadar önemli. 'Afiş hangi kitleye ne vâdediyor? Afişte tüm oyuncuların yer alması doğru mu? Afişler neden hep aynı?' gibi soruları; işin uzmanı olan, bugüne kadar yüzlerce başarılı afişe imza atmış ünlü tasarımcı Emre Erdem'e sordum...

NEDEN BİRBİRİNE BENZİYOR?
Erdem, 'Afişler neden hep aynı?' sorusuna şu cevabı veriyor: "Afişler birbirine benziyor, tıpkı hikayelerimiz gibi. Bunun bir nedeni var; belli araştırmalar yapılıyor, bunlar sinema izleyicisinin nelerden hoşlandığını gösteriyor. Bizim seyircimiz de, aktörün ya da aktrisin gözünün içine bakmasını seviyor. Aynı zamanda seyirci afişte güleryüzlü karakterleri görmek istiyor. Bunun sonucunda da afişler birbirine benzeyebiliyor."

KARARSIZ SEYİRCİ
Başarılı tasarımcı; kararsız seyircinin, afişe göre filme gittiğini söylüyor. Erdem, "Afiş, tamamen bir pazarlama faaliyeti. Seyirci de bu noktada bir filmin afişinden etkilenip filmi izleyebiliyor" diyor. Neyse ki Emre Erdem'in afişlerini yaptığı filmler çok başarılı; bunlardan birini izlediyseniz şanslısınız. Ama siz yine de sadece afişine bakarak bir filmi izleyip izlemeyeceğinize karar vermeyin. "Bir filmin afişinde oyuncu kadrosunun tamamını görmek ne kadar doğru?" diye sorduğumda, Erdem şu yanıtı veriyor: "Her oyuncunun afişte olmasına gerek yok. Başroller ya da heyecan veren karakterler strateji doğrultusunda seçiliyor. Mesela bazı afişlere hiçbir oyuncuyu koymuyoruz, sadece isimleri oluyor."

POPÜLER FİLMLERDE İMZASI VAR
Ünlü tasarımcı, son zamanlarda 'Düğün Dernek 2: Sünnet', 'Osman Pazarlama', 'Uzaklarda Arama', 'Kocan Kadar Konuş: Diriliş' ve 'Annemin Yarası' gibi iddialı yapımların afişlerini tasarladı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA